OTO ELEKTRİK
LAMBALAR
Aracınızın aydınlatma sistemi güvenlik ve kullanım açısından oldukça önemlidir. Otomobilinizde kullanılan ön, arka veya iç aydınlatma sistemlerinde değişiklik yapmak zorunda kalırsanız veya değiştirmek isterseniz kullanacağınız lambalar önemlidir. Araçlarda standart olarak 2 tip far bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Atom far diğeri ise normal ampülü değiştirilebilir fardır.Atom Far: Bu far sisteminde ampüllerin değişmesi mümkündür. Olası bir arıza durumunda far sisteminin tammaı değiştirilmelidir.Normal Far: Olası bir aydınlatma durumunda ampülün değiştirilmesi yeterli olmaktadır. Bu farların haricinde son zamanlarda xenon far sistemleri oldukça yaygınlaşmıştır. Yalnız xenon farların çalışma prensibi farklı olduğundan bakımı ve tamirininde uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.
MOTOR TESİSATI
Motor tesisat arızaları çok sık görebileceğiniz bir problem olmamakla birlikte, motor tesisatında bir problemle karşılaştığınızda bir ustanın kontrol etmesi gereken arıza türüdür. Motor tesisatı bir çok kablo bağlantısından oluşmaktadır. Bu kablolar dayanıklı sağlam kablolardır fakat önden çarpışma durumunda, dıştan gördüğümüz hasar daha çok dikkat ederken iç motor tesisatı kısmında oluşabilecek durumları göz ardı ederiz. Önden şiddetli ve hafif çarpmalar sonucu motor tesisatı hasar görebilir. Çarpma haricinde yaşı büyük olan araçlarda tesisat kablolarının uzun süre kullanılmasından dolayı zamanla yıpranma ve aşınma meydana gelmektedir. Zamanla aşınan bağlantı kabloları kopabilir ve arıza oluşmasına sebep olabilir.
MOTOR BEYNİ
Motor beyni araç parçalarının öncelik sıralamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Peki motor beyni arızaları nasıl anlaşılır?
- En önemli belirtli arıza lambalarıdır. Arıza lambalarının sebepsiz yere yanması ecu arızasını işaret etmektedir.
- Yakıt tüketiminde nedensiz bir şekilde artış durumu
- Motor beyninin soket aksamında kırık soketler veya oksitlenmiş soket uçlarının olması
- Araç marş(ateşleme) sisteminde yaşanan aksamalar
- Aracında performansında önceki zamanlara göre yaşanan performans kaybı ve çekiş düşüklüğü
- Motor sisteminde görünen yanık izleri veya yanık kokusu hissedilmesi
- Aracınız eskiye nazaran sarsıntılı ve sesli bir şekilde çalışıyorsa
- Aracınız rolanti durumunda iken rolanti değişikliği ile sürekli şekilde duruyorsa(stop ediyorsa)
- Aracınız sürekli duruyorsa ve bunun nedeninin ateşleme sistemi ekipmanlarından olmadığına eminseniz
- Dengesiz şekilde çalışma süpheniz varsa
- Aracınız devrini korur vaziyette hareket halinde iken ani stop etme sorunları başlamışsa
Bu durumlardan biriyle karşılaşmanız durumunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.
OTO KLİMA
Arabanızın kliması çalışmıyorsa bilinki motor aksamı gibi bu bölümde bakım aksaklığı meydana gelmiş demektir. Klimanın ısıtma ve soğutma gücü bazılarımız için önemli olmasada bir çok kişi için önemlidir. Yalnız klimanın önemi mevsimlere bağlı olarak yaşanan cam buğulanmalarında daha da önemli hale gelmektedir. Ayrıca bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek ve konforlu araç kullanımı için soğuk klimaya ihtiyaç duyarız. Peki oto klima bakımı naıl yapılmaldır.
- 6 ayda bir klima gazını ölçtürmenizde fayda vardır.
- Klima arızası elektrik arızasıdır. Oto elektrik ustalarının bakması gerekmektedir.
- Kış ayında dahi olsa klimanın ayda 1 kez çalıştırılması, klima sistemi için gereklidir.
- Klima gazı değişiminde uygun olmayan gaz kullanımlarından kaçının.
- Klima temizleme ürünleri kullanıyorsanız kesinlikle talimatlara uyun.