Mekanik Servis Hizmetlerimiz
MEKANİK BAKIMI
Fren Sistemi
Aracın emniyetle hareket edebilmesi gerekli durumlarda etkili bir şekilde durması hayati bir önem taşır. Fren sisteminde bulunan bazı ekipmanlar(balata ve disk gibi), zamanla yıpranarak kullanılamaz hale gelir ve güvenlik riski oluşturur. Sizlerde güvenlik yolculuklar yapmak için frenlerinize önem gösterin. Aracınızın fren sistemi ile ilgili rastlayabileceğiniz sorunları aşağıda sizlere sunacağız.
- Tekerleklerden sürtünme sesi gelmesi
- Frenlerde tutukluk yaşanması
- Frenleme esnasında aracınızın bir tarafa doğru yönelmesi
- Fren pedalınızda yumuşuma veya esneme
- Fren kullanım esnasında frenin sertleşmesi(daha çok kuvvet gerektirmesi)
- Frenlerinizin çok hassas olması ve ani duruşlara sebep olması
- Frenlerden farklı seslerin gelmesi
- Fren pedalınızda bulunan boşluk
- Fren pedalının titremesi
- Frenlerin ısınması ve kullanımı zorlaştırması
Yukarıda belirttiğimiz arızalar belli başlı arızalardır. Bu arızaların yapılması hayati önem taşımakla birlikte bir kısmı konforlu araç kullanımınızıda sağlamaktadır.
Süspansiyon Sistemleri
Amartisör(süspansiyon) sistemleri araçta konfor ve performans sağlamaktadır. Askı sistemleri, rotiller, ve denge çubuklarının dahil olduğu sistemin tümüne süspansiyon sistemi denilmektedir. Süspansiyon sistemi bozuk yol ve her türlü yol problemlerine karşı şöför ve yolcuya konfor, aracınızın makaniğine de güven sağlamaktadır. Başlıca süspansiyon sistemi arızaları aşağıdaki gibidir.
- Kötü tekerlek hizalama(Direksiyonun doğru ayarlanmaması lastik aşınmasına sebep olmaktadır.)
- Amartisör Arızası(Aracınız ufak da olsa hasar görmüş yolda şiddetli sarsılmalara sebep olur."Halk arasında amortisör patlaması olarak bilinir")
- Yaylarda görülen sorunlar(Süspansiyon sisteminin darbelerini emmesine yardımcı olur. Yay sorunu dönüşlerde zorlamaya neden olacaktır.)
- Rotil arızaları(Direksiyon döndürme durumlarında duyulan gıcırtı sesleri rotil arızasının göstergesidir.)
- Alt kontrol kolları arızası(Tekerlekleri tutan bu parçalar sorunlu olduğunda yol hakimiyetinde ve aracınızın yol tutuşunda problemlere sebep olur.)
Yukarıda belirttiğimiz arızalar belli başlı arızalardır. Bu problemler her ne kadar ciddi gibi görünmesede aracınızın ömrü için yapılma önceliği olan niteliklerdir.
AKS'lar
Aks Kafası Neden Bozulur?
Genellikle aks körüğünün yırtılması, kelepçelerin yağ kaçırması gibi nedenlerden dolayı aks kafaları bozulmaktadır. Araç mekaniğinde yağsız kaldığında neredeyse bütün parçalar arıza göstermektedir. Akslarda yağsız kaldığında aşınmalar olur ve bozulma meydana gelir.
Aks Kafası Arızasını Nasıl Anlarım?
- Sağa ve sola dönüşlerde çıkan ses en belirgin belirtisidir.
- Direksiyonda titreme meydana gelebilir.
- Aracı yüksek hızlı kullanımlarda aracınızda titreme meydana gelebilir.
Yukarıda belirttiğimiz 3 nedenden herhangi biriyle karşılaştıysanız bizi arayabilirsiniz.
Aks Kafası Bozulursa?- Aks arızası nedenlerinden biri ile karşılatıysanız kesinlikle aracınızı hızlı kullanmayınız. Aracın direksiyon hakimiyetini kaybedebilir ve kaza yapabilirsiniz.
- Aracınızda sürüş konforunuz azalır.
- Çok düşük ihtimal de olsa ileri safha aşınmalarda aks başı eklem kısımlarından kırılabilir ve aracınız yürümez hale gelebilir
- Akslarda boşluk olursa ikiye ayrılabilir ve bu durumda araç yürümez.
Yukarıda belirtilen arızaların en riskli boyutu aracınızın yürümez hale gelmesidir. Her ne kadar uygun maliyetli parçalarda olsa kimse yolda kalmak istemez. Bu nedenle aracınızın bakımını ihmal etmeyiniz.
TRİGER KAYIŞI
Triger Kayışı Ne İşe Yarar?
Öncelikle triger kayışının ne işe yaradığını bilirsek, triger kayışının ne tür sorunlar çıkarabileceğini ve önemini daha kolay anlayabiliriz. Triger kayışı; Krank milinden aldığı hareketi eksantrik miline iletir. Bu sayede motor yapısının çalışmasını sağlar.
Triger Kayışı ile ilgili bilinmesi gerekenlerTriger kayışı koparsa neler olabilir?
- Triger kayışı denilsede triger kayışı 2 şekilde olabilir. Zincir veya kayış şeklinde.
- Triger kayışı 60bin km ile 100bin km arası değiştirilmelidir.
- Triger kayışının kopması durumunda motora ağır hasar verebilir.(Bir kaç çark sisteminin triger kayışına bağlı olmasından dolayı.)
- Motorun supap zamanlaması bozulur.
- Açılan supaplara pistonlar çarpar.
- Pistonların çarpması sonucu supaplar eğilir(yamulur).
- Pistonlarda zarar görür.
- Silindir kapağı ve ateşleme sisteminde kopan parçalardan dolayı hasar meydana gelir.
Yukarda triger kayışı kopmasında bozulabilecek parçalar veya durumlar belirtilmiştir. Bu durumda bozulan bütün parçaların değişimi gerekmektedir. Motorun revizyon işlemi görmesi gerekebilir. Bu durum triger kayışını zamanında değiştirmekten daha çok masrafa sebep olur.
V KAYIŞI
V Kayışı Ne İşe Yarar? - V Kayışı Koparsa Ne Olur ?
Motorun devir daim sisteminde şarj dinamosuna bağlı olan bir parçadır ve motor için bir nevi elektrik üretim görevi görmektedir. Triger kayışı kopmasında olacağı gibi ciddi sorunlar doğurmasada aracınızın hareket halinde iken kopması durumunda, su ile elektrik üretimi sağlayan sarj dinamosu görev dışı kalacak ve araç elektrik güçünü aküden almaya başlar. Akü aracın bütün elektrik ihtiyacını karşılayacağı için uzun süre yeterli olmayacak ve aracın durmasına neden olacaktır.
V Kayışı Ne Zaman Değişmeli
V Kayışı motorun açık bir bölümünde bulunduğundan V kayışının toz ve hava ile temas halindedir. Buna bağlı olarak kayış oksitlenme ve kullanıma bağlı olarak zamanla deforme olacaktır. Zamanla aşınan V Kayışının değişmesi gerekir.
BASKI BALATA
Baskı Balata Nedir ? ve Nasıl Bitmektedir ?
Baskı balata debriyajın motor ve vites kutusu arasında bulunan enerjiyi(gücü) aktaran parçaya balata demekteyiz. Ayrıca araç kullamındaki komforlu sürüşü sağlayan parçalardan birisidir. Baskı balata kullanıma bağlı olarak aşınmakta ve tükenmektedir.
Baskı Balatanın Bitme Sebepleri
- Ayağımızın sürekli debriyaj pedalı üzerinde durması.
- Araca uygun ve orjinal balata kullanılmaması.
- Aracın tonajı(yükü) fazla olması durumunda motorun zorlanması.
- Aracn motor devrine uygun kullanılmaması.
- Üretim veya montaj hatası